Cannabinoïden: 10.000 studies sinds 1999

Posted | 1 comment


Het wetenschappelijk onderzoek naar cannabis en cannabinoïden is voortdurend onderwerp van discussie. Overtuigd cannabisten claimen geregeld dat er stapels bewijs zijn die de medische werkzaamheid van cannabinoïden onomstotelijk aantonen, maar de critici zijn niet overtuigd. Ons doel op CBD-medicatie.nl is om na te gaan wat de werkelijkheid is. Een groep Amerikaanse wetenschappers heeft met datzelfde doel voor ogen maar liefst 10.000 studies onder de loep genomen die werden gepubliceerd tussen 1999 en 2016.

 

De onderzoekers hebben de resultaten van elk van de genoemde studies gewogen. Vervolgens hebben zij per aandoening bepaald hoe sterk het bewijs is dat cannabinoïden inderdaad werkzaam zijn tegen de betreffende aandoening. De lijst is te lang om in dit bericht in zijn geheel door te nemen, dus we beperken ons tot enkele voorbeelden. Daarnaast willen we iedereen aanmoedigen om zich verder te verdiepen in het boek dat deze wetenschappers hebben gepubliceerd, welke in zijn geheel in te zien is via onderstaande weblink.

 

Aandoeningen konden in een van de onderstaande categorieën vallen:

 

Afdoende en aanzienlijk bewijs

Wil zeggen dat er veel ondersteunend bewijs is gevonden voor de werkzaamheid van cannabis en dat er weinig aannemelijke tegenwerpingen zijn. Geen verrassingen hier. Cannabinoïden werken goed tegen misselijkheid en overgeven als gevolg van chemotherapie, goed tegen chronische pijn en goed tegen spasticiteit bij M.S.

 

Gematigd bewijs

Betekent dat er over het algemeen ondersteunend bewijs gevonden wordt in studies van goede tot redelijke kwaliteit. Er is bijvoorbeeld gematigd bewijs dat cannabinoïden de slaap verbeteren van mensen met obstructieve slaapapneu, fibromyalgie, chronische pijn en M.S.

 

Beperkt bewijs

Wil zeggen dat er ondersteunende resultaten zijn gevonden in studies van redelijke kwaliteit, of wisselende resultaten die desondanks overwegend in een bepaalde richting wijzen. Zo is er beperkt bewijs dat cannabinoïden helpen tegen de symptomen van Tourette, angstklachten en posttraumatische stress (PTSS). Daarnaast is er beperkt bewijs dat cannabinoïden niet helpen voor het verminderen van de oogdruk bij glaucoom en ook niet voor het verbeteren van de symptomen van dementie.

 

Geen of onvoldoende bewijs

Hier kunnen geen conclusies uit worden getrokken. De resultaten zijn wisselend en wijzen niet duidelijk in een bepaalde richting. De onderzoekers vonden geen of onvoldoende bewijs dat cannabinoïden effectief zijn tegen verschillende vormen van kanker, waaronder glioma (hersentumoren). Hetzelfde zou gelden voor epilepsie (hoewel wij recent een nieuwsbericht publiceerden over een studie die wel degelijk een effect vond, in ieder geval bij Dravet). Op psychisch gebied is er onvoldoende bewijs dat CBD de mentale gezondheid kan verbeteren van mensen die lijden aan schizofrenie.

 

Voor wie zich verder in de medische toepasbaarheid van cannabis en cannabinoïden wil verdiepen kan het boek dat deze wetenschappers hebben gepubliceerd interessant zijn. Het boek draagt de titel “The health Effects of Cannabis and Cannabinoids” en kan gratis online gelezen worden via onderstaande weblink. Het boek kan ook gratis gedownload worden, maar daarvoor moet eerst een account worden aangemaakt.

 

Wat denk jij? Ben je onder de indruk van de hoeveelheid studies die zijn verzameld door deze onderzoekers? Of ben je kritisch? Plaats een comment onder dit bericht en laat weten wat je vindt!

 

Bron/weblink

https://www.nap.edu/catalog/24625/the-health-effects-of-cannabis-and-cannabinoids-the-current-state

 

1 Comment

  1. Logisch dat ze kritisch zijn want als er naar buiten gebracht wordt wat deze mooie plant kan stort de hele miljarden industrie van pillen in elkaar. Wie staan aan de top van deze onderzoeken daar komen wij niet achter
    Die arme mensen met kanker. Thc helpt en vergif wordt ze gegeven. Waarom niet een combi en wordt het niet standaard voorgelegd?

    Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *