Cannabis: Een lange geschiedenis in het kort


Het medicinaal gebruik van hennep- en cannabisproducten, zoals CBD-olie, wint momenteel aan populariteit. Het gebruik van cannabinoïden als medicijn is echter zeker niet nieuw. Sterker nog, cannabis wordt al duizenden jaren door mensen gebruikt voor uiteenlopende doeleinden. Bewijzen hiervan zijn onder andere terug te vinden op Chinese potten van 4000 jaar voor Christus. Hierop zijn afbeeldingen van de hennepplant gevonden. De Chinezen gebruikten hennep zowel voor het maken van textiel als voor medicinale doeleinden. Ook in Arabische landen en Afrika was men al vroeg bekend met het gebruik van hennep. De Romeinen hebben hennep uiteindelijk naar Europa gebracht.

 

 

De war on drugs

 

Een verbod op cannabis kwam er pas in de twintigste eeuw. In Nederland gebeurde dit in 1928, toen hennepproducten onder de tweede Opiumwet kwamen te vallen. In de jaren ’30 werd cannabis ook in de Verenigde Staten in een kwaad daglicht gesteld, mannen met een donkere huidskleur zouden er gewelddadig van worden. In 1936 werd de propagandafilm Reefer Madness aan het Amerikaanse volk getoond. De film claimde destijds op feiten gebaseerd te zijn, maar was dat duidelijk niet. In 1937 werd een wet aangenomen die de verkoop en het gebruik van cannabis verbood. Een vervelend bijeffect hiervan was dat wetenschappelijk onderzoek naar cannabis vrijwel onmogelijk werd. De zogenaamde war on drugs die in 1971 door toenmalig president Nixon werd afgekondigd heeft dit negatieve effect verder versterkt.

 

 

Feniks

 

De laatste jaren lijkt er gelukkig een kentering te komen in de manier waarop er naar cannabis gekeken wordt: medicinaal gebruik van de plant wordt in steeds meer landen toegestaan en ook het wetenschappelijk onderzoek komt eindelijk goed op gang. Het internet heeft gemaakt dat er meer geschreven wordt over het onderwerp en dat ervaringsdeskundigen hun stem kunnen laten horen. Het zijn dit soort ontwikkelingen die maken dat cannabis als een feniks uit haar eigen as lijkt te herrijzen. Op CBD Medicatie doen wij graag een duit in het zakje: hier vind je veel informatie en blijf je op de hoogte van het laatste nieuws over een van de meest spraakmakende cannabinoïden van de afgelopen jaren, CBD.