Wat zijn Terpenen? [Deel 2]

Posted | 0 comments


In een eerder artikel op CBD-medicatie bespraken we al eens vier terpenen die gevonden kunnen worden in planten uit de cannabisfamilie: limoneen, myrceen, pineen en linalool. In dit artikel bespreken we er nog eens vier: beta-caryofyleen, terpinoleen, kamefeen en Terpineol. Van al deze terpenen zijn er op z’n minst vermoedens dat ze een therapeutisch effect kunnen hebben, in de meeste gevallen gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

 

Beta-Caryofyleen

Beta-caryofyleen kan in veel planten gevonden worden, zoals in kruidnagel, zwarte peper en in kaneelbladeren. Beta-caryofyleen is het enige terpeen waarvan bekend is dat het een werking heeft op het endocannabinoïde systeem, met name op de CB2-receptor.
Het wetenschappelijk onderzoek naar beta-caryofyleen is nog beperkt, maar desondanks zijn er een aantal aanwijzingen voor mogelijke toepassingen gevonden:
-De combinatie van CBD en Beta-Caryofyleen wordt interessant gevonden voor de behandeling van chronische pijn, onder andere doordat deze combinatie veilig is en weinig bijwerkingen veroorzaakt.
-Beta-Caryofyleen is ook een goede kandidaat voor het voorkomenvan nefrotoxiciteit (vergiftiging van de lever), wat wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld chemotherapie.
-Tot slot zijn er aanwijzingen dat Beta-Caryofyleen een ontstekingsremmende en antioxidante werking heeft.

 

Terpinoleen

Terpinoleen is een terpeen dat bijvoorbeeld gevonden wordt in rozemarijn en salie. Er zijn aanwijzingen dat terpinoleen onderdrukkend werkt op het centraal zenuwstelsel, waardoor het gebruikt kan worden om slaap op te wekken of om spanning en angst te remmen. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat terpinoleen een gunstig effect heeft op de ontwikkeling van verschillende menselijke kankercellen.

 

Kamfeen

Kamfeen is een terpeen dat voorkomt in de olie van veel planten, bijvoorbeeld in terpentijn en valeriaan.
In een studie waarin ratten met hyperlipidemie (een vetstoornis) werden onderzocht is een interessant effect van kamfeen gevonden. Kamfeen bleek in deze studie triglyceriden en cholesterol te verlagen.
Farmaceutische lipideverlagende middelen kunnen een aantal vervelende bijwerkingen hebben, zoals darmproblemen, leverbeschadiging en spierontsteking. Het zou mooi zijn als kamfeen een alternatief hiervoor zou kunnen vormen. Meer onderzoek is echter nodig.

 

Terpineol

Terpineol wordt vaak gevonden in cannabissoorten die ook hogere concentraties pineen bevatten. Helaas verhult pineen de geurige aroma’s van terpineol. Voor zover ons bekend zijn er geen of weinig wetenschappelijk onderzoek naar de therapeutische toepassingen van terpineol gedaan. Wat men onder andere zegt over terpineol is dat het een ontspannend effect heeft.

 

Meer weten? Lees dan ook ons eerste artikel Wat zijn Terpenen? Heb je zelf ervaring met het therapeutisch gebruik van terpenen? Deel deze dan met andere bezoekers via een comment onder dit artikel.

 

 

Bron

Wij hebben dit artikel over terpenen gebaseerd op een artikel van MedicalJane.com. Helemaal onderaan het artikel van MedicalJane vindt u ook de verwijzingen naar de wetenschappelijke studies waar zij zich grotendeels op gebaseerd hebben.
https://www.medicaljane.com/category/cannabis-classroom/terpenes/#introduction-to-terpenes

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *