Tumor-bevorderend effect van cannabinoïden

Posted | 2 comments


In veel van de studies die worden gedaan naar de effecten van cannabinoïden op kanker wordt een anti-tumor effect gevonden. Dit geldt niet alleen voor borstkanker, maar ook voor verschillende andere vormen van kanker. Desondanks moet worden gezegd dat er in een minderheid van studies ook een tumor-bevorderend effect van cannabinoïden is geobserveerd [1]. De verklaring hiervoor is nog niet helemaal duidelijk, al zijn er wel verschillende theorieën over. Zo zou het mogelijk met dosering te maken kunnen hebben (waarbij lage doseringen proliferatie bevorderen en hoge doseringen proliferatie remmen). Ook de afwezigheid van CB1- en CB2-receptoren in  bepaalde tumorcellen zouden een reden kunnen zijn dat tumoren niet ontvankelijk zijn voor het effect van cannabinoïden. Verder wordt gedacht dat het effect van cannabinoïden op het immuunsysteem hierin een rol zou kunnen spelen. Wat we voor nu echter moeten concluderen is dat we simpelweg nog niet weten hoe cannabinoïden precies werken en dat er meer onderzoek nodig is. Tot die tijd is het belangrijk om voorzichtig te zijn wanneer u het gebruik van cannabinoïden tegen kanker overweegt.

 

 

Bronnen

 1. Caffarel, M.M., Andradas, C., Pérez-Gómez, E., Guzmán, M., Sánchez, C. (2012). Cannabinoids: a new hope for breast cancer therapy? Cancer Treatment Reviews, 38: 911-918.

 

Weblinks

 1. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22776349

2 Comments

 1. Tineke,

  Ik heb dit jaar Wiet-olie gebruikt, 10 druppels voor het slapen gaan en na een tijdje is er bij mij medullair schildklier carcinoom ontdekt, na pl.m. 2.5 maand is het uitgezaaid naar de lympheknoop in mijn hals, nu staat mij een operatie te wachten waarbij ze de schildklier en alle lymphe aan beide zijden van mijn hals gaan verwijderen. De vorm van kanker wat ik heb komt zeer weinig voor in Nederland en wel; 3 op de 1 miljoen mensen!
  Kan dit ook betrekking hebben op het feit dat de wiet-olie iets gestimuleerd kan hebben, betreffende kanker?

  Post a Reply
  • Beste Tineke,
   Dank voor je bericht, en naar om te horen over je diagnose. Moeilijke vraag waar wij niet zomaar een antwoord op hebben. Wij zijn geen medici, maar we kunnen ons voorstellen dat het zelfs voor een specialist niet mogelijk is om vast te stellen wat in een individueel geval (zoals dat van jou) de oorzaak is geweest van een ziekte. Wij baseren ons op de wetenschappelijke artikelen die we vinden. In een van die artikelen werd het mogelijke tumor-bevorderende effect van THC besproken. Dit artikel ging specifiek over borstkanker. Daarbij ging het om het effect van THC op al bestaande tumoren. We hebben niet gelezen over aanwijzingen dat THC daadwerkelijk kanker zou kunnen veroorzaken. Als je wilt kunnen we je het artikel toesturen, zodat je ’t kan lezen en misschien kan bespreken met je arts. Gevoelsmatig lijkt het ons onwaarschijnlijk dat de wietdruppels die je eerder dit jaar nam zo snel een dergelijk effect hebben, maar helaas kunnen we je hier geen absolute zekerheid over geven. Zoals we ook in bovenstaand artikel aangeven is er nog altijd meer onderzoek nodig om beter te begrijpen hoe cannabinoiden (zoals THC en CBD) effect hebben op verschillende vormen van kanker. Mocht je meer te weten komen dan horen we dat natuurlijk graag. Voor nu willen we je heel veel sterkte wensen met de behandeling.

   Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *