Verklarende woordenlijst

Posted | 0 comments


Anandamide

Anandamide is een neurotransmitter (boodschapperstof in het centraal zenuwstelsel). Het speelt o.a. een rol bij pijn, depressie, geheugen, vruchtbaarheid en hongergevoel. Anandamide is afgeleid van het woord “ananda”, wat in het Sanskriet “geluk” of “gelukzaligheid” betekent.

 

Cannabidiol

Cannabidiol is na THC het best vertegenwoordigde bestanddeel in planten uit de cannabisfamilie. Cannabidiol is een cannabinoïde. Cannabidiol wordt meestal afgekort tot CBD.

 

Cannabisolie

Een olie dat een extract van cannabis bevat, met over het algemeen een hoog percentage THC en een lager percentage CBD, afhankelijk van welke cannabissoort gebruikt is. Cannabisolie is hetzelfde als wietolie.

 

Cannabinoïde receptor

In het menselijk lichaam zijn twee receptoren voor cannabinoïden gevonden: CB1 en CB2. Zowel endocannabinoiden (lichaamseigen cannabinoïden) als phytocannabinoïden kunnen affiniteit hebben met (werken op) deze receptoren.

 

Cannabinoïden

Stoffen die werken op de cannabisreceptoren in ons centraal zenuwstelsel.  Cannabinoiden kunnen zowel uit planten komen (phytocannabinoïden) of op door het lichaam zelf zijn aangemaakt (endocannabinoïden).

 

CBD-olie

Een olie met een relatief hoog percentage CBD, dat eventueel ook andere cananbinoiden bevat.

 

Centraal zenuwstelsel

De hersenen en het ruggenmerg.

 

Endocannabinoïde systeem

Een systeem, aanwezig in elk menselijk lichaam, dat zelf cannabisachtige stoffen (cannabinoïden) aanmaakt en aangrijpingspunten voor deze stoffen heeft (cannabis receptoren).

 

Endocannabinoïden

Lichaamseigen cannabinoïden.

 

Hennepzaadolie

Olie dat ontstaat door koude persing van hennepzaad. Hennepzaadolie bevat zeer lage percentages THC en CBD.

 

Neurotransmitters

Boodschapperstofjes die signalen overbrengen tussen zenuwcellen. Door middel van neurotransmitters kan er communicatie plaatsvinden binnen het centraal zenuwstelsel.

 

Niet-psycoactief

De psychoactiviteit van cannabinoïden is de mate waarin zij een high of stoned gevoel teweeg kunnen brengen. De enige cannabinoïde die (bij voldoende dosering) een psychoactief effect heeft is THC. Alle andere cannabinoïden (voor zover bekend) kunnen worden aangemerkt als niet-psychoactief.

 

Phytocannabinoïden

Cannabinoïden die in planten gevonden kunnen worden. Cannabinoïden zijn de stoffen uit cannabisplanten die werken op cannabisreceptoren.

 

Psychoactief

De psychoactiviteit van cannabinoïden is de mate waarin zij een high of stoned gevoel teweeg kunnen brengen. De enige cannabinoïde die (bij voldoende dosering) een psychoactief effect heeft is THC.

 

Receptoren

Ontvangers in het centraal zenuwstelsel. Neurotransmitters (boodschapperstofjes) hechten zich aan receptoren. Op deze manier kan communicatie plaatsvinden binnen het centraal zenuwstelsel.

 

Synthetische CBD

CBD dat niet afkomstig is uit planten, maar nagemaakt is in een laboratorium.

 

THC

Het meest voorkomende bestanddeel in wietplanten. THC heeft een psychoactief effect, dat wil zeggen dat het een high of stoned gevoel geeft. THC is de afkorting van tetrahydrocannabinol.

 

Wietolie

Een olie dat een extract van wiet bevat, met over het algemeen een hoog percentage THC en een lager percentage CBD, afhankelijk van welke wietsoort gebruikt is. Wietolie is hetzelfde als cannabisolie.

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *