Wat zijn Flavonoïden?

Posted | 0 comments


Naast talloze andere bestanddelen, waaronder cannabinoïden en terpenen, zijn er in cannabisplanten ook zo’n twintig flavonoïden geïdentificeerd. Flavonoïden komen niet alleen voor in cannabisplanten, maar ook veel in groente, fruit, zaden, geneeskrachtige kruiden, thee en wijn [1].

Flavonoïden zijn pigmentstoffen en veroorzaken veelal de (felle) kleur van fruit, groente en bloemen. Daarbij spelen ze een rol in de stofwisseling van planten en zorgen ze onder andere voor het reguleren van de groei van de plant. Verder verspreiden ze net als terpenen een bepaald aroma [2]. Van de flavonoïden Quercetin, Apigenin en Cannaflavin A weten we dat ze tevens bepaalde therapeutische effecten hebben, zo zijn ze ontstekingsremmend, antioxidant en hebben ze een pijnstillende werking. Daarnaast is er een vermoeden dat ze bijdragen aan het voorkomen van kanker [3].

 

 

Nog andere bestanddelen naast Flavonoïden? 

 

Hebben alle bestanddelen behandeld nu we ook flavonoïden besproken hebben? Het antwoord op deze vraag is nee, cannabis kent namelijk nog meer bestanddelen: glycoproteïnen, alkaloïden en fytosterolen zijn er daar drie van. Deze stoffen doen misschien niet direct een belletje rinkelen, maar ook van deze bestanddelen wordt vermoed dat ze bepaalde therapeutische effecten hebben [3].

Tot slot weten we dat er ook nog bestanddelen in cannabisplanten zitten, die tot nu toe niet geïdentificeerd zijn. Toekomstig onderzoek zal het cannabisplaatje, in al zijn diversiteit, dan ook compleet moeten maken. Voor nu is er in ieder geval nog genoeg te ontdekken aan de plant waarover we ons almaar kunnen blijven verwonderen.

 

 

Bronnen

  1. Website: Wikipedia
  1. Website: Fundacion Canna
  1. Pertwee, R.G. (2014). Handbook on cannabis. Oxford: Oxford University Press

 

Weblinks

  1. https://nl.wikipedia.org/wiki/Flavono%C3%AFde
  1. http://www.fundacion-canna.es/en/flavonoids
  1. Niet online beschikbaar.

 

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *